Ta strona używa cookies. Kontynuując korzystanie ze strony zgadzasz się na działanie mechanizmu ciasteczek.

ROZMIAR CZCIONKI
AKTUALNOŚCI
sty 19, 2022

Podczas zajęć wiele uwagi poświęciliśmy najważniejszym informacjom na temat tego co należy robić, żeby nie marnować żywności oraz dlaczego jest to tak ważne. Jednym z punktów spotkania była prezentacja webinaru pt. „Zero waste”, który mogliśmy obejrzeć dzięki uprzejmości Stowarzyszenia Centrum Inicjatyw Edukacyjno-Społecznych w Szczecinie CIES. Materiał przybliżył nam tematykę zagadnienia i pozwolił zwrócić uwagę m.in. na:

 

  • sposób w jaki planować zakupy,
  • kreatywność w kuchni, czyli jak odpowiednio wykorzystać żywność, aby się nie zmarnowała,
  • zwracanie uwagi na daty przydatności produktów,
  • zachowanie odpowiedniej higieny oraz właściwe przechowywanie żywności.
  • możliwość dzielenia się z innymi - w ten sposób żywność zostanie uratowana przed zmarnowaniem, a obdarowany będzie wdzięczny za posiłek.

 

Pamietajmy, od tego co i jak jemy zależy nasze zdrowie, dlatego czasu spędzonego w kuchni nie należy traktować jako zmarnowanego, a co najważniejsze zdrowa kuchnia na co dzień nie wymaga wyszukanych przepisów :)

 

 

Gryfino, 14.01.2022 r.

WRÓĆ