Ta strona używa cookies. Kontynuując korzystanie ze strony zgadzasz się na działanie mechanizmu ciasteczek.

ROZMIAR CZCIONKI
AKTUALNOŚCI
gru 23, 2020

Witamy! W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy kuchenne przepisy. A oto propozycja na dzisiaj: TORT MAKOWY

 

Składniki na dużą tortownicę:

- 0,5 kg maku;

- 0,5 kg cukru;

- 5 łyżek tartej bułki;

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;

- ¾ szklanki wody;

- 10 jaj;

- ½ olejku migdałowego;

- orzechy włoskie.

 

Mak zaparzyć i odstawić na 2 godziny. Przemielić 2-3 razy. Wymieszać z bułką i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę, dodawać cukier, olejek migdałowy, stopniowo wodę, żółtka, mak – wszystko wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę, piec w 180 st. C, aż odstanie od brzegów tortownicy. Po ostygnięciu przeciąć nitką na pół. Przełożyć masą ajerkoniakową lub inną. Na wierzch reszta masy i orzechy. Życzymy udanych wypieków!

 

Gryfino, 23.12.2020 r.

WRÓĆ