Witamy! W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy kuchenne przepisy. A oto propozycja na dzisiaj: TORT MAKOWY
Składniki na dużą tortownicę:
- 0,5 kg maku;
- 0,5 kg cukru;
- 5 łyżek tartej bułki;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- ¾ szklanki wody;
- 10 jaj;
- ½ olejku migdałowego;
- orzechy włoskie.
Mak zaparzyć i odstawić na 2 godziny. Przemielić 2-3 razy. Wymieszać z bułką i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę, dodawać cukier, olejek migdałowy, stopniowo wodę, żółtka, mak – wszystko wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę, piec w 180 st. C, aż odstanie od brzegów tortownicy. Po ostygnięciu przeciąć nitką na pół. Przełożyć masą ajerkoniakową lub inną. Na wierzch reszta masy i orzechy. Życzymy udanych wypieków!
Gryfino, 23.12.2020 r.