W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy propozycje kuchennych przepisów przygotowanych specjalnie dla Was. A oto kolejna propozycja na dzisiaj:
Kolorowa przekąska lub dodatek do obiadu - pieczone warzywa
Składniki:
- 1 ziemniak;
- 1 burak;
- 1 marchewka;
- 1 batat;
- 1 cukinia;
- 1 pietruszka;
- 2 łyżki oliwy;
- przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, curry (lub inne ulubione).
Warzywa obieramy (oprócz cukinii, z której usuwamy miąższ), kroimy wszystko w słupki. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (termoobieg). Pieczemy przez 30 minut, następnie delikatnie przewracamy warzywa (drewnianą łopatką) i pieczemy jeszcze 15 minut. W trakcie pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika (2 razy), aby pozbyć się pary. Do upieczonych warzyw możemy (opcjonalnie) przyrządzić ulubiony sos i przekąska gotowa!
Gryfino, 15.12.2020 r.