Ta strona używa cookies. Kontynuując korzystanie ze strony zgadzasz się na działanie mechanizmu ciasteczek.

ROZMIAR CZCIONKI
AKTUALNOŚCI
gru 15, 2020

W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy propozycje kuchennych przepisów przygotowanych specjalnie dla Was. A oto kolejna propozycja na dzisiaj:

Kolorowa przekąska lub dodatek do obiadu - pieczone warzywa

 

Składniki:

- 1 ziemniak;

- 1 burak;

- 1 marchewka;

- 1 batat;

- 1 cukinia;

- 1 pietruszka;

- 2 łyżki oliwy;

- przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, curry (lub inne ulubione).

 

Warzywa obieramy (oprócz cukinii, z której usuwamy miąższ), kroimy wszystko w słupki. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (termoobieg). Pieczemy przez 30 minut, następnie delikatnie przewracamy warzywa (drewnianą łopatką) i pieczemy jeszcze 15 minut. W trakcie pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika (2 razy), aby pozbyć się pary. Do upieczonych warzyw możemy (opcjonalnie) przyrządzić ulubiony sos i przekąska gotowa!

 

Gryfino, 15.12.2020 r.

WRÓĆ