Dziś w naszym kąciku kulinarnym przepis na murzynka z jabłkami.
Składniki na standardową prostokątną formę:
- 8 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- opakowane cukru waniliowego 8g
- 3 szklanki mąki
- 3,5 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki oleju
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ kg obranych i pokrojonych jabłek
- opcjonalnie orzechy włoskie
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cynamon i całość wymieszać. Pokrojone w kostkę jabłka dodać ze szklanką oleju do masy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez opiekuna w Dziennym Domu.